Hovedside
Om Den Gode Smak
• Bilder av oss
• Begynnelsen...
Nyheter
Aktiviteter
Oppskriftsarkiv
Fotoalbum
Godt sagt
Linker
Kontaktinfo
 
 
 


Hvordan det hele begynte, og veien videre...

et lite tilbakeblikk fra Sigurd Erland... (mars 2005)

Historien om Den Gode Smak starter en sensommerlørdag i 2002 på vei ned fra Ørnafjellet på Bersagel. Jeg og Jan Morten skulle på fjelltur, og hadde funnet ut at Ørnafjellet var et passende mål å bestige. Det var i alle fall bratt nok, slik at vi svettet fælt da vi endelig kom til toppen av fjellet.

Etter en god nistepause på toppen, bega vi oss nedover igjen. Vi begynte å snakke om hva vi skulle gjøre senere på dagen, og jeg fortalte at jeg skulle lage middag til meg selv og fruen, og utbredte meg veldig om hva slags retter denne middagen skulle bestå av. Siden Jan Morten er utdannet kokk, ble det til at vi begynte å snakke videre om matlaging, med stadig sterkere lovprisning av kokkekunstens gleder. Jeg kom da til å nevne at jeg hadde lekt litt med tanken på å få til en slags gourmetklubb eller tilsvarende. Jan Morten tente umiddelbart på ideen, og vi begynte å planlegge litt løselig hvordan dette kunne gjøres. Det ble ikke fattet noen endelig beslutning der og da, men vi skiltes i hvert fall med en intensjon om at vi skulle tenke nærmere over saken, og finne ut om andre var interesserte.

Vi hadde funnet ut at et ideelt antall for en gourmetklubb ville være fra fire til seks medlemmer, så det betydde at vi måtte rekruttere minst to stykker til. Etter en tids overveielser spurte jeg vår felles venn Jan Kåre hvordan det sto til med matlagingsinteressen der i gården, og fikk god respons. Det var Jan Kåre som hadde ideen til at vi skulle samles for å lage maten sammen, i stedet for at kveldens vert skulle lage alt ferdig hver gang, noe som har vist seg å være noe av det vesentlige med opplegget vårt.

Det gikk en stund til, og så kom jeg til å nevne dette for min lillebror Njål. Han syntes umiddelbart dette hørtes greit ut, og da Jan Kåre snart etter kontaktet meg med beskjed om at han kjente en viss Geir som kunne tenke seg å være med, var det ikke noe å vente på lenger. Vi fastsatte et planleggingsmøte 6. februar 2003. Det skulle opprinnelig være hos meg, men rett før møtet begynte ringte Njål med beskjed om han måtte være hjemme for å passe småbarn, så vi flyttet kjapt møtet opp til ham.

Vi satt da fem stykker rundt bordet og diskuterte hvordan vi skulle gå videre, og det endte med at vi fastsatte første egentlige møte hos Njål den 22. februar. Navn på klubben hadde vi ikke ennå, men ble enige om at dette måtte besluttes på neste møte.

Før første møte hadde Geir trukket seg, så vi var da fire igjen, uten at dette la noen demper på oss. Maten var god, og vinen likeså, og etter en del morsomheter ble klubbens navn vedtatt å være Den Gode Smak. Forslag som ble forkastet var blant annet Ridderne av den gyldne stekespade, Nord-Jæren Mat-og vinklubb, Kulinarisk Aksjonsgruppe, og en lang rekke andre.

Jan Morten skulle ha neste møte, og overrasket oss med å rekruttere vårt nyeste medlem, Jan Ove. Jan Ove har vært en svært verdifull tilvekst til klubben, både i egenskap av seg selv, men også med sine kunnskaper innen design, trykksaker etc., reklamemann som han er.

Møtene har siden fortsatt med ca. to måneders mellomrom. Vi har som regel vært fulltallige, selv om Jan Kåre i vinterhalvvåret innimellom har hatt en betenkelig tendens til å prioritere snø og ski og familieliv i Sirdalen fremfor kulinariske utfordringer her hjemme. Den store begivenheten hvert år er Damenes aften, der vi inviterer våre bedre halvdeler til å ta del i de erfaringer vi har tilegnet oss gjennom året. Da lager vi en større middag (sist en fem-retters), med et utvalg av de mest vellykkede rettene vi har hatt på menyen i foregående år.

Vi kunne stoppet her, men ambisjonene til klubben strekker seg lenger enn bare å lage mat sammen, selv om det er utrolig gøy, og alltid vil være grunnstammen som det andre hviler på. I 2004 fant vi ut at det var jo naturlig at vi deltok på Gladmatfestivalen, som selvutnevnt smakspanel. Jan Ove fikk designet et flott diplom, og vi stilte en av festivaldagene iført full kokkeuniform, og gikk rundt for å smake oss gjennom hva de forskjellig utstillere hadde å by på. Vi delte ut diplomer, og sang en liten smaksfanfare foran hver stand. Vi hadde det ualminnelig gøy her, og besluttet at dette måtte vi gjøre mer av. Jan Morten er da ikke verre fanten enn at han kontakter Gladmatkomiteen og foreslår at vi får en offisiell rolle i festivalen, på linje med det vi gjorde. Så nå ser det ut for at vi blir en offisiell del av programmet ved neste festival. I april skal vi også ned til Provence for matlaging, spising og planleggingsmøte ang. Gladmat, og vår rolle der.

Hvordan historien ender, og hvordan vi kommer til å sette vårt preg på norsk matkultur i årene framover, vil tiden vise. Uansett har disse to første årene vært en ubetinget suksess, og vi kommer til å fortsette vårt virke for god mat, god drikke og fremfor alt: Å ha det gøy mens vi holder på.


 
 
Søk i nettstedet:

 
   
Tilbake til hovedsiden Tilbake til hovedsiden